Aanraders; Natsume, Grace, van Dis en Young

Ik had ze al op Facebook gezet …

141110_natsumeKokoro: de wegen van het hart
Soseki Natsume

De meest geliefde roman van de godfather van de moderne Japanse literatuur

Sensei leeft met zijn vrouw afgezonderd van de buitenwereld, achtervolgd door geheimen uit het verleden.

 

141110_graceOogst
Jim Grace

Het is de laatste dag van de oogst en de lucht is vol verwachting over het naderende oogstfeest …

 

 

141110_van-disIk kom terug
Adriaan van Dis

Na een lang leven van zwijgen en buitensluiten begint een moeder opeens te praten tegen haar zoon – aarzelende ontboezemingen over grensoverschrijdende liefde, verraad en drie oorlogen.

 141110_youngMijn leven & auto’s
Neil Young

Met Special Deluxe heeft Young een boek geschreven met bijzondere herinneringen aan zijn leven en de bijbehorende auto’s.

 

 


 

141110_natsumeKokoro: de wegen van het hart
Soseki Natsume

De meest geliefde roman van de godfather van de moderne Japanse literatuur

Soseki Natsume voltooide Kokoro: de wegen van het hart vlak voor zijn dood in 1916. De roman vertelt het diepmenselijke verhaal van de vriendschap tussen twee naamloze personages: een jonge student en een oudere man die hij ‘Sensei’ (leraar) noemt.

Sensei leeft met zijn vrouw afgezonderd van de buitenwereld, achtervolgd door geheimen uit het verleden. Langzaam maar zeker stelt hij zich open voor de jongeman en vertelt hij over zijn eigen studententijd, waarin dingen zijn voorgevallen die hem al zijn leven lang schuldgevoelens bezorgen.
Kokoro: de wegen van het hart wordt beschouwd als een van de belangrijkste Japanse romans ooit, bekend bij elke scholier en gelezen door iedereen die de nationale literatuur serieus neemt.

Soseki Natsume (1867-1916) doceerde Engelse literatuur aan de Universiteit van Tokio. Na zijn debuut Ik ben een kat (1905) zouden nog dertien romans volgen, waarvan Kokoro: de wegen van het hart zijn bekendste is.

 

141110_graceOogst
Jim Grace

Het is de laatste dag van de oogst en de lucht is vol verwachting over het naderende oogstfeest als drie vreemdelingen zich aandienen in een kleine boerengemeenschap. Diezelfde nacht breekt er een brand uit in een van de opslagschuren. Buitenstaander Walter Thorsk ziet gedurende de week die daarop volgt het leven in het eens zo vredige dorp ingrijpend en onomkeerbaar veranderen.

 

141110_van-disIk kom terug
Adriaan van Dis

Na een lang leven van zwijgen en buitensluiten begint een moeder opeens te praten tegen haar zoon – aarzelende ontboezemingen over grensoverschrijdende liefde, verraad en drie oorlogen. Hij, een romanschrijver, mag haar biograaf worden, maar er is een voorwaarde: hij moet haar een zachte dood bezorgen.
‘Ik kom terug’ is een tragikomedie over het woeste leven van een vrouw die terugkijkt op haar eeuw.

 

141110_youngMijn leven & auto’s
Neil Young

Met Special Deluxe heeft Young een boek geschreven met bijzondere herinneringen aan zijn jeugd in Canada, zijn muzikale invloeden, zijn familie, het rock-‘n-rollleven en een van zijn diepste, meest uitbundige passies: auto’s. Aan de hand van de vele vervoermiddelen die hij heeft verzameld en waarin hij heeft gereden, verkent Young zijn liefde voor prachtig vormgegeven vintageauto’s, en onderzoekt hij zijn pas onlangs ontstane bewustzijn van de negatieve invloed die zijn hobby heeft op het milieu.