Bijzonder boek over karakteristieke Eindhovense

Bijzonder boek over karakteristieke Eindhovense

Cena a Casa Campagnolo: aan tafel met Giois Campagnolo
Wilbert van Gent

€ 29,75

Cena a Casa Campagnolo, ‘aan tafel met Giois Campagnolo’, is het dit jaar verschenen boek met het levensverhaal van Giois Campagnolo. Het beschrijft het leven van de nu 76-jarige Eindhovense die als 21-jarige naar Italië vertrok om in Milaan aan de universiteit de taal te studeren. Ontmoette daar haar grote liefde Mario en ontwikkelde een speciale band met het vaderland van haar echtgenoot. Ze werkte er als beëdigd tolk/vertaalster, werd er moeder van twee zonen: Massimo en Raf, maar werd door onafwendbare omstandigheden gedwongen terug te keren naar Nederland. In Eindhoven, aan de Tongelresestraat vond het gezin een nieuw bestaan maar de liefde voor Italië, de mensen, de cultuur en niet in de laatste plaats de Italiaanse keuken vormden een invloedrijk deel van hun leven.

In Eindhoven speelde ze een actieve rol in de Italiaanse gemeenschap en reisde door Nederland met lezingen over Italië. Al 38 jaar is ze lerares Italiaans bij de Volksuniversiteit en ruim 35 jaar bij de Stichting Dante Alighieri. Talloze studenten uit Eindhoven en wijde omgeving volgden en volgen bij haar de cursussen Italiaans. Want met haar 76 jaar is ze nog steeds is ze actief.
Een vrouw met een bijzonder levensverhaal die bekend staat voor haar bijzondere manier van lesgeven. Niet alleen de taal maar ook de Italiaanse cultuur weet ze met passie op haar studenten over te dragen. Elk jaar na afloop van het cursusjaar organiseert ze de Serata Italianadie al 22 jaar een grote belangstelling geniet.
Uit handen van de Italiaanse consul ontving zij in 2008 een hoge Italiaanse onderscheiding: Cavaliere nell’Ordine della Stella Della Solidarità Italiana. In 2012 gevolgd door de Nederlandse onderscheiding: Lid in de orde van Oranje Nassau.

Als sinds de jaren ’90 organiseert Giois voor haar studenten etentjes bij haar thuis. De zogenoemde Cena a Casa Campagnolo. In talloze, met de handgeschreven schriftjes, heeft ze over al die jaren gerechten verzameld, uitgeprobeerd om tot perfectie te komen en aan haar studenten voorgeschoteld tijdens culinaire avonden waar de taal en cultuur van Italië centraal staan. In het boek zijn 10 volledige menu’s opgenomen met 70 gerechten en de receptuur.

Een boek over een uitzonderlijke moederliefde en een ongekende liefde voor Italië. Het is geschreven door een van haar studenten, Wilbert van Gent en is in eigen beheer uitgegeven in een beperkte oplage. Het Eindhovense bureau De Publikators, Anna van den Berg en Ilse Vermeulen, tekenden voor de vormgeving, beeldredactie en productie.

Het boek kost € 29,75 en is verkrijgbaar bij Boekhandel Spijkerman op de Kleine Berg in Eindhoven.