KnopCollege: Het labyrint van Jorge Luis Borges

Knopcollege Borges

Op vrijdag 7 oktober
KnopCollege in café De Rozenknop.

Door Mari van Uden

Een maandelijkse lezingenreeks georganiseerd door Boekhandel Spijkerman en café de Rozenknop in de bovenzaal van het café. Deze keer een lezing over de Argentijnse schrijver Jorge Luis Borges door Mari van Uden.

Jorge Luis Borges ( 1899-1986 ) was een Argentijnse schrijver van vooral korte verhalen, gedichten en essays. Ondanks dat hij gezien wordt als een van de grootste schrijvers van de twintigste eeuw heeft hij nooit de Nobelprijs ontvangen. Hij had een grote invloed op veel schrijvers en met name de grote Zuid-Amerikaanse schrijvers ( Garcia Marquez, Vargas Llosa, Fuentes e.a. ) erkennen dat. Borges werk munt uit in eruditie, speelsheid, verfijning en compactheid en het is een waar genoegen het te lezen en je te verbazen over zijn ideeën en denkwereld.
Er is enorm veel geschreven over Borges en zijn werk, door letterkundigen, vertalers, filosofen, wiskundigen, schrijvers, journalisten etc.

Mari van Uden, die op 7 oktober over Borges gaat spreken in het Rozenknopje, benadert Borges als lezer. Hij heeft Borges niet alleen gelezen in verschillende talen, maar ook in verscheidene vertalingen van dezelfde taal. Hij zal de luisteraars het labyrint van Borges binnenleiden, ze zullen verdwalen, ze zullen een uitweg zoeken, onderweg zullen ze messentrekkers tegenkomen, bibliotheken, vlakten, zandlopers, verraders en godheden. Uiteindelijk, als de wanhoop nabij is, zal de uitgang gevonden worden.

Vooraf kan er beneden in het café gegeten worden.

Aanvang 20.30
Toegang € 7,50 / studenten € 5,00

Café de Rozenknop, Hoogstraat 59 Eindoven, www.rozenknopje.nl