KnopCollege Japanse Schwob avond

Dinsdag 22 mei: KnopCollege
Japanse Schwob avond

Café ‘t Rozenknopje
Zaal open: 19.30 uur, presentatie begint om 20.00 uur
Entree € 7,50
Aanmelden bij Boekhandel Spijkerman of aan de deur

Ben je ook gek op Japanse literatuur? Kom dan naar de Schwob-avond over Japanse literatuur van vóór Murakami. Naast Murakami, die ongekend populair is, zijn er meer Japanse schrijvers die aanleiding bieden om literatuur uit Japan verder te leren kennen. Jun’ichirō Tanizaki bijvoorbeeld, een van de grote auteurs van de afgelopen eeuw. Van hem is nu een fraaie bundel novellen verschenen in de vertaling van Jos Vos. Deze bundel ‘De brug der dromen’ wordt het startpunt voor deze avond.

Ook wordt ‘Het jachtgeweer’ van Yasushi Inoue besproken. Hij wordt de ‘onbekendste grootste schrijver uit Japan’ genoemd. En tenslotte Junpei Gomikawa, die de hartverscheurende en tegelijk hartverwarmende dubbelvuistdikke oorlogsroman ‘Menselijke voorwaarden’ schreef. Verlangen naar intimiteit en vrijheid, en het verwerken van teleurstellingen, onmacht en trauma zijn de rode draden die deze werken met elkaar verbinden. Japanse literatuur blijkt behalve subtiel vooral eerlijk en ook rauw te kunnen zijn.

Ivo Smits is hoogleraar Letteren en culturen van Japan aan de Universiteit Leiden en doceert er literatuur en film in Japan. Hij schreef o.m. tien jaar lang recensies van Japanse literatuur voor NRC Handelsblad.

De zaal gaat open om 19.30 uur en de presentatie begint om 20 uur. Entree 7,50. Aanmelden kan bij boekhandel Spijkerman of aan de deur.