Kom kennismaken met…

…Vicky Franken en Mieke van Zonneveld

Remco Campert stopt met schrijven! Vicky Francken en Mieke van Zonneveld nemen het stokje over.

Academisch Genootschap, Parklaan 93, Eindhoven
Zaterdag 24 maart, 17-19 uur
Toegang: €10

Vicky Francken en Mieke van Zonneveld zijn twee jonge dichters(1989) van wie de debuutbundel bij de Bezige Bij verschenen is. Vicky Francken heeft haar bundel ‘Röntgenfotomodel’ genoemd. ‘Leger’ is de titel van de bundel van Van Zonneveld. Beide bundels zijn al bekroond.

In ‘Röntgenfotomodel’ wordt een lichaam tegen het licht gehouden. Om te onderzoeken wat eraan schort, om te bepalen waar het licht doorlaat. Het lijf blijkt sterker dan gedacht. De huid een dunne wand die in volharding niet onderdoet voor zelfhelend beton. In tastende zinnen schrijft Vicky Francken over zowel de zintuiglijke ervaring als het abstracte denken dat daarmee gepaard gaat. Soms is het lichaam een anker, andere keren zit het in de weg, maar steeds is het een instrument waaraan we veel kunnen aflezen.

Mieke van Zonneveld debuteert met een klassiek aandoende bundel over liefde en vriendschap, over ziekte en geloof. Haar poëzie wekt de indruk van volledige helderheid, maar ze versluiert tegelijk. De eenvoud van woorden roept een grootsheid van beelden op waaronder telkens het risico sluimert uit het volle leven geknipt te worden. Slechts in dromen bestaat de mogelijkheid barrières te beslechten. ‘Leger’ is een gemystificeerd en genadeloos zelfonderzoek van een jonge dichter die de dood in de ogen heeft gekeken.

Neerlandicus Jan Derks gaat met de dichters en het publiek in gesprek over verschillende aspecten van de gedichten. De vorm is bij gedichten belangrijk. Ook de beelden die zij oproepen, komen naast andere onderwerpen aan de orde.