Kom kennismaken met…

Jan van Aken over De Ommegang

Donderdag 27 september 2018
AG Eindhoven, Parklaan 93
Meerlezaal, 20.00 – 22.00 uur

Toegang voor AG-leden: € 5
Toegang voor niet-leden: € 12

In de historische roman ‘De Ommegang’ beschrijft Van Aken de wereld rond 1400. De pestepidemie is net geweken, de handel en het intellectuele leven komen weer tot bloei en op veel plaatsen in Europa worden universiteiten opgericht.

In dit boek vertelt geleerde, arts en zelfverklaard bouwmeester Isidoor van Rillington zijn levensverhaal. Als vondeling opgenomen in een klooster in Yorkshire, leert hij zo snel dat hij Latijn mag gaan studeren in Oxford. Van daar reist hij naar Parijs en Bologna waar hij medicijnen studeert. Hij trekt verder naar Klein-Azië waar hij fortuin maakt als dokter en naar het rijk van de Mongoolse krijgsheer Timoer Lenk waar hij een moskee mag bouwen, omdat hij in staat was met papier en bamboe een schaalmodel van de kathedraal van Salisbury te knutselen. Uit zijn hoofd. Hoe komt hij aan zijn fabelachtig geheugen?

Lees het boek en kom vooral luisteren naar de schrijver. Jan van Aken wordt weleens vergeleken met Umberto Eco, maar die vergelijking gaat mank. Eco, als belezen academicus, verliest zich nog wel eens in lange traktaten, de autodidact Van Aken blijft smakelijke scènes schrijven die het verhaal voortstuwen.