Murakami, Yates, Koch
Waarover ik praat als ik over hardlopen praat.
van
Haruki Murakami,
Revolutionary Road
van
Richard Yates
Waarover ik praat als ik over hardlopen praat.
Haruki Murakami
Hardlopen als literaire inspiratiebron
In 1982 verkocht Murakami zijn jazzclub om zich geheel aan het schrijven te wijden. Hij begon toen ook met hardlopen om zijn conditie op peil te houden. Een jaar later al rende hij van Athene naar Marathon. Nu onderzoekt hij na tientallen wedlopen, triatlons en een groot aantal door de kritiek bejubelde boeken de invloed die de sport heeft gehad op zijn leven en op zijn werk. Murakami doet openhartig verslag van zijn training, zijn reizen en belevenissen gedurende de voorbereiding op de New York City Marathon van 2005. Hij beweegt zich tussen de Jingu Gaien in Tokyo, waar hij zijn krachten meet met een Olympiaveteraan, en een rivieroever in Boston, waar hij het moet afleggen tegen een groep jonge vrouwen. Vanuit het perspectief van de sport gunt hij de lezer een blik op de meest uiteenlopende zaken: van het eureka–moment toen hij besloot schrijver te worden, zijn grootste triomfen en teleurstellingen tot aan zijn passie voor oude lp”s en de confrontatie met zijn eigen grenzen. Waarover ik praat als ik over hardlopen praat is beurtelings grappig en ontnuchterend, speels en filosofisch. Een feest voor de fans van deze gevierde, maar zeer teruggetrokken schrijver én voor het explosief groeiende aantal liefhebbers van de langeafstandsloop.
Revolutionary Road
Richard Yates
Nu verfilmd door Sam Mendes (American Beauty) met Leonardo DiCaprio en Kate Winslet in de hoofdrollen.Richard Yates heeft de afgelopen jaren eindelijk, en postuum, de plek veroverd waar hij recht op had. Hij wordt nu gezien als een van de heel groten uit de westerse literatuur. In boeken als Revolutionary Road en Paasparade slaat hij de Amerikaanse droom aan gruzelementen.Revolutionary Road speelt eind jaren vijftig, Amerika floreert. Frank en April Wheeler zijn een aantrekkelijk stel dat met hun twee kinderen in een welvarende buitenwijk woont. Maar gelukkig of zelfs maar tevreden zijn ze niet. Frank heeft een saaie kantoorbaan en April treurt om een mislukte carrière als actrice. Met ontzetting ziet de lezer toe hoe stille wanhoop en gefnuikte dromen de façade van een gelukkig gezin wegvreten. Een roman over de diepste onvolkomenheden van de mens.`Revolutionary Road verscheen in 1961 en werd meteen genomineerd voor de National Book Award, samen met Catch-22 en The Moviegoer – zo n jaar was het. Het boek werd omhelsd door critici, door schrijvers, maar het verkocht matig. En toen Richard Yates in 1992 stierf was hij een min of meer vergeten auteur. Wat echter zo goed is als Revolutionary Road laat zich niet onder het zand van de tijd schoffelen. Het boek is een boek dat aandacht blijft opeisen. Dit boek hoort bij de grote boeken van de vorige eeuw. Thomas Verbogt in het voorwoord bij de filmeditie van Revolutionary Road.
Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, vakantieplannen. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Wat de situatie nog ingewikkelder maakt is dat de vader van Rick de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.
Wilt u nu iets bestellen? Bel of sms dan naar 06 10349498 of mail steinspijkerman@hotmail.com even.
Kijk bij bestelservice voor meer informatie