Uitnodiging voor Begijnenhofgesprek met Paul van Tongeren

Paul van TongerenProf. Dr. Paul van Tongeren (Nijmegen) spreekt over:
Leven is een Kunst!

In de populaire levenskunst-filosofie gaat het voornamelijk over individuele vrijheid en de verantwoordelijkheid voor het eigen leven. De ervaring leert evenwel dat je niet alles in het leven kunt beheersen en regisseren. We zijn afhankelijk van omstandigheden en van anderen.
Geluk kun je niet alleen maar maken, het kan je ook overkomen. Meer openstaan voor wat ons geboden wordt biedt een grotere kans dat het eigen leven een kunstwerk wordt.

Zondag 15 september om 10.30u (Begijnenhofgesprekken)
Locatie: De Herberg op het terrein van Eckartdal, Nuenenseweg 1, 5632 KB Eindhoven.

Boekhandel Spijkerman zal diverse boeken van Paul van Tongeren te koop aanbieden.

Paul van Tongeren is ethicus en Nietzsche-specialist. Hij is hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de KU Leuven. Zijn onderzoek richt zich vooral op Nietzsche en de fundamentele wijsgerige ethiek en haar geschiedenis.

Over zijn recente boek: Leven is een Kunst kunt u het volgende lezen

De Nijmeegse filosoof Paul van Tongeren heeft met zijn boek Leven is een kunst de Socratesbeker gewonnen. Dat is vrijdagavond bekendgemaakt tijdens de Filosofienacht in de Beurs van Berlage te Amsterdam. De Socratesbeker, een prijs ingesteld door Filosofie Magazine, wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in het voorgaande jaar verscheen.
In Leven is een kunst bekritiseert Van Tongeren de populaire levenskunstfilosofie, die volgens hem geen oog heeft voor de tragiek van het leven. Daartegenover plaats hij een eigentijdse versie van de klassieke deugdenethiek.
Bron: RKK

De datums van de volgende Begijnenhofgesprekken zijn: 20 oktober, 17 november, 15 december, 19 januari, 16 februari, 16 maart en 13 april.